Vad händer på en banträff?

På STCS banträffar får du möjlighet att prova att köra din bil på Sveriges kanske finaste motorbanor, du behöver absolut inte vara proffs eller ha någon form av licens för att köra på bana i STCS regi. Tvärtom är det en möjlighet att prova på och lära sig mer om din bil och dig själv som förare. Dessutom får du möjlighet att träffa andra SAAB entusiaster och umgås under avslappnade former, vi ser oss medlemmar som en del i en stor familj.

Nedan ser du en beskrivning av de olika aktiviteterna vi brukar ha på en träff, beroende på bana så varierar aktiviteterna. T ex brukar vi inte köra acc på Sviesestad då den banan är lite för smal för att det ska vara säkert.

Glöm inte säkerhetsblanketten!

Klicka på knappen för att ladda ned den senaste versionen av säkerhetsblanketten. Skriv ut och läs igenom innan träffen så du vet vad som gäller.

 

Säkerhetsblankett 3.3 

Bankörning och familjekörning

Här får du chansen att köra din bil på en riktig motorbana. Familjekörningen har en del begränsningar och är till för dig som inte är så erfaren eller provar på att köra för första gången.  På familjekörningen får man också vara flera i bilen så passa på att åka med någon mer erfaren förare för att få tips om spårval, eller om du vill känna på hur det känns. När det gäller bankörningen så får du köra så fort du bara vågar så länge du kör med insidan. Säkerheten är alltid viktigast!

Regler vid bankörning och familjekörning

Slalom

Här gäller det att ta sig genom en konbana på kortast möjliga tid, utan att köra på någon kona eller att köra på fel sida genom banan. Med andra ord gäller det att köra  riktigt smart och lagom aggressivt. Påkörd kona ger tidstillägg, råkar man köra fel så räknas inte tiden alls.

Regler vid konbanekörning

Acc

På de banor som är lämpliga kör vi acc, snabbast från start till mål, antingen 201 meter eller 402 meter beroende på vilken bana vi kör på för dagen. Om vädret tillåter har vi med vår acc-utrustning med "julgran" och tidtagning. Testa din reaktionsförmåga och se hur långt den och din bil tar dig.

Regler vid acc-körning

Allmänna regler för banträffar

Dagsschema för en normal banträff

08:00 Grindarna öppnas och bilarna tas in på området och parkeras. Behåll den tilldelade P-platsen hela dagen så slipper vi onödig trafik.
Insläppet stänger 09:00 för dig som tänkt köra på banan under dagen, du måste alltså ha checkat in innan dess.

Välkomsttal hålls cirka 09.15 av ansvarig för dagen. Efter välkomsttalet sker uppställning av bilarna till konbanekörning och acc och körningarna börjar (besiktning av bilarna).
11.00 Konbanekörning och acc avslutas.
11.20 Första förarmötet.
11.40 Andra förarmötet.
12.00 Familjekörning
13.00 Bankörning
14.00 Familjekörning
15.00 Bankörning
16.00 Prisutdelning och därefter avslutas träffen.

Kontrollera alltid kalendern för gällande tider vid aktuell träff.

Viktiga saker att tänka på:

Insläpp på området

  • Porten till banområdet öppnar klockan 08.00 och är öppen till ca 17.00. Endast medlemsbilar av märket Saab släpps in på området, ev. övriga åskådare måste parkera bilarna på utsidan och gå in.
  • Medlemskontroll sker alltid vid insläppet på samtliga träffar, så se därför till att ha gällande medlemskort med dig, du kan antingen skriva ut ditt medlemskort hemma eller visa upp det digitalt t ex i din telefon.
  • Icke medlemmar är välkomna som besökare/åskådare men får inte delta i banaktiviteterna eller ta med bil in på banområdet.
  • Den som skall köra skall även ha läst och fyllt i säkerhetsblanketten (länk finns högst upp på denna sida) och ha med den för överlämning till funktionär vid ankomst. OBS ! Kom i god tid då köbildning kan inträffa, för de som skall köra på banan gäller incheckning mellan 08.00-09.00.

Bilens skick och utrustning

  • Slicks får ej användas utan bilen måste ha däck som skulle godkännas av Svensk Bilprovning  (eller motsvarande) vid besiktning, med andra ord är R-däck OK.
  • Bilen kommer att besiktigas av funktionär i depåområdet direkt vid parkering eller i kön till acc o slalom. Det som kollas är: att inga lösa föremål finns inne i bilen, att batteriet sitter fast, bromsvätskenivå, däck och allmänt skick på bilen. Bilen kan bli nekad att köra om banledningen anser att den inte är säker. Beslutet är slutgiltligt och tages av ledningen för dagen.

Övrigt

  • Tiden mellan ca 09.30 och 11.00 är avsedd för konbanekörning och acc. Då konbanan och acc:et körts 2 ggr/deltagare så avslutas denna körning. OBS! Endast två tider per bil kommer att noteras och redovisas!
  • Hjälmtvång gäller vid all körning på banan förutom vid familjekörning, alltså både vid konbanekörning, acc och bankörning. På Ring Knutstorp gäller hjälmtvång för samtliga i bilen (även vid familjekörning)
  • ALLA som tänkt köra familje- och/eller bankörning under dagen måste vara med på ett av förarmötena. Gällande körkort samt medlemskort skall medtagas och kunna uppvisas vid förarmötet. Efter det att man deltagit på mötet får man en stämpel på vänster hand som skall kunna uppvisas vid baninsläppet.
  • Vi brukar ha två köer i line-up, en för bilar som skall köra bankörning och en för de som skall köra familjekörning, följ instruktioner från Racecrew så du hamnar i rätt kö.

All körning inom området, max 30 km/h.
I depån gäller max 10 km/h