Videofilmer

På denna sida har vi samlat reklam- och promotionfilmer för SAAB. Observera att vi inte gör några som helst anspråk på rättigheterna för dessa filmerna utan de tillhör ägaren av det ursprungliga materialet. Filmerna har digitaliserats och publicerats här för kunna blicka tillbaka och minnas Saabs storhetstid.

Saab Turbo The long run

Den 7 oktober startade tre Saab 9000 turbo i absolut standardutförande i bilhistoriens hittills hårdaste högfartstest på världens snabbaste tävlingsbana – The Alabama international Motor Speedway i Talladega, USA Resultatet blev en fantastisk rekordsvit 21 internationella och 2 världsrekord – där den snabbaste av de tre bilarna noterades för en medelfart av 213,299 kmh/h (132,542 mph) över distansen 100 000km Den här filmen berättar historien om “Saab Turbo in The Long Run”


SAAB SUITE

Episk reklamfilm från Saab tonsatt med klassisk musik


Nya Saab 900S – Körkomfort och lågvarvsprestanda

Saab introducerde den moderna turbotekniken för familjebilar 1976. Då var syftet med turbon att kombinera den 4-cylindriga motorns ekonomi med multicylindermotorns prestanda – ett koncept som snabbt spred sig i bilvärden. Nu introducerar Saab åter en motorteknisk nyhet: Lättrycksturbon som ger den 4-cylindriga 2-litermotorns med 16 ventiler mycket goda segdragningsförmåga för säkra omkörningar och stressfri stadkörning. Filmen preenterar det nya motorkonceptet samt för några jämförelser med andra välkända bilmodeller när det gäller omkörningsprestanda i svensk trafikmiljö. Filmen är lämplig för att visa för kunder i t ex i bilhallen


Nyhetspresentation Saab 1993

Saab Trionic Nytt Motorstyrsystem för bättre miljö Med årsmodell 1993 tar Saab ett stort steg i utvecklingen av styr och reglersystem för motorn genom införandet av Saab Trionc. Centrum i systemet är en kraftfull 32-bitars mikroprocessor, som Saab är först i världen med att använda i en personbil. Filmen visar luftens väg genom motorn. En mycket intressant film som är gjord med hjälp av fiberoptik. Speltid 7 min

Inledningen av filmen beskriver Saab-bilens födelse och tar upp Saab-filosofins grunder när det gäller t ex säkerhet, motorutveckling och chassiutveckling. I övrigt presenteras de viktigaste nyheterna som tar fasta på miljö och säkerhet. Speltid 14 minuter.


Modellpresentation 1991


Duellen motorspecial 2,3

I skolan fick vi lära oss att fem eller sex är mer än fyra. Men behöver fem eller sex vara bättre än fyra? Svaret på den frågan söker vi i Duellen där vi denna gång ställt vår nyhet – Saab 9000CDi med 2,3 liters motor mot några av de vassaste konkurrenterna i klassen. Bilar som i flera fall har fler cylindrar. De bilar som vi utmanat i Duellen “Motorspecial” är Audi 100CC 2,3, Volvo 740 GLT 16, BMW 525i.

Stockholms Bilsalong 8 16 april 2000

Denna film är bara avsedd som intern information för Saab Sverige och dess återförsäljare


Fyra reklamfilmer, våren 1996

Hittills har vi låtit tekniker och designers komma till tals i reklamen Nu är tiden mogen att vrida på perspektivet en aning. I fyra filmer tar vi steget ut i världen och låter entusiastiska SAAB-ägare berätta om sitt förhållande till sin bil. Precis som tidigare har vi använt oss av “riktiga” människor.

De berättar om sin Saab med egna ord i sin egen miljö. Filmernas huvudpersoner porträtteras i hemmet, på jobbet, på fritiden osv. – varvat med vackra körbilder. Filmerna har en dokumentär känsla en sympatisk och äkta ton. Se själv!

Men varför filma utomlands? Kunde vi inte hitta några nöjda Saab-ägare i Sverige? Naturligtvis kunde vi det. Men genom att utnyttja ett känt psykologiskt fenomen blir effekten större. När vi svenskar hör utlänningar tala väl om svenska produkter eller människor, klappar hjärtat lite extra i de flesta av oss. Det stimulerar det nationella självförtroendet och fungerar som en slags kvalitetsstämpel – uppskattas svenska produkter och människor utomlands är de bevisligen bra.

Alla blir inte upphetsade av Roxette-musik här hemma, men när man hördem spelas på radion utomlands, blir känslan en annan. En annan viktig poäng är att filmerna förmedlar Saabs höga status utomlands. I de flesta länder står Saab för exklusivitet och medvetenhet. Efter den utdragna mediafokuseringen på kvalitetsproblemen med ’94 års Saab 900, är vi övertygade om att dessa filmer kommer att stärka självkänslan hos svenska Saab-ägare och öka intresset hos potentiella kunder.

Filmerna kommer att gå tungt i TV3, TV4 och TV5 under hela året. I kombination med central produkt- och lokal utbudsannonsering bör denna satsning definitivt ge ökad trafik i hallarna. Låt oss utnyttja det för att vinna fler entusiastiska kunder även hemma i Sverige.


Saab 900 Talladega Challenge


TakeOff Video 1998

En videoproduktion om kundens och den erfarne förarens reaktioner på den nya Saab 9-3


En dokumentär om utvecklingen av nya Saab 9 5


900 Talladegafilmer våren 1997