Saab Support Convoy – 10 år senare

Saab Support Convoy – 10 år senare

Den hemska dagen, den 18:e december 2009, då General Motors annonserade att Saab skulle läggas ned. Saab-entusiaster världen över slöt upp i stödkonvojer, söndagen den 17:e januari 2010. 70 stödkonvojer hölls, med totalt runt 10 000 bilar.

När julen 2019 närmade sig slog det mig att det redan gått 10 år sedan den där hemska dagen, dagen när General Motors (GM) la upp ett pressmeddelande på deras hemsida om att dom tänkte lägga ned Saab.

För att ta oss tillbaka till vad som skedde där och då, runt julen för 10 år sedan, tänkte jag ge er min bild om hur jag upplevde allt, och sedan hur allt mynnade ut i en av de varmaste Saab-stunderna, under en av vinterns kallaste dagar, där på söndagen den 17:e januari 2010.

Jag tänker först backa bandet tillbaka ända till årsmötet 2008 för Saab Turbo Club of Sweden. Det var nämligen då som jag valdes in i styrelsen för denna fantastiska ideella förening. Under planeringshelgen vintern 2008-2009, hade vi uppe en mycket hemsk punkt på dagordning. Vad skulle hända med klubben om Saab gick i konkurs? Skulle medlemsantalet bli mindre utav denna anledning? Skulle vi därför inte ha råd att hålla i lika många aktiviteter år efter år?

Ja tankarna gick varma den planeringshelgen om hur vi skulle undvika negativa effekter för klubben om Saab någon gång skulle gå i konkurs.Negativa rubriker om Saab i media var tyvärr något som haglat åren innan 2009. Det tragiska i det hela var att de inte alltid stämde. Som tidigare Saab-anställd förstod man sanningen bakom de negativa resultatsiffrorna som media kunnat grotta ned sig i.

Att det var skattetekniskt fördelaktigt att ta vinsterna på annat håll än i Sverige stod helt klart när man förstod att GM flyttade pengarna mellan dom olika bolagen. Såsom när Saab efter något års produktion fick köpa Aero V6 motorerna från Australienska Holden för 5 gånger så mycket som dom i början kostade. GM’s inträde i Saab var till en början Saabs räddning, men i slutet också Saabs stjälpning. Dom förstod nog inte riktigt hur dom skulle vårda detta varumärke inom GM-koncernen.

Under min tid som anställd på Saab deltog jag på ett informationstillfälle om produktportföljen inom GM. En bild, och en kommentar, som har etsat sig fast i minnet, var en graf över vilka de dåvarande GM-bilarna var. Grafen visade på ena axel storleken på bilarna, och på andra axeln priset på bilarna. Mitt i grafen låg Saab 9-3 och 9-5.

Innan detta område fanns ett antal Opel-modeller, och efter Saab-modellerna fanns ett antal Cadilac och Hummer-modeller. Anledningen till denna produktplacering fick vi förklarat som att Saab har sitt område i mitten. Och för att inte kannibalisera på någon av de övriga GM-bilarna, så var det detta område som Saabs bilmodeller skulle få befinna sig i. Det vill säga, att om Saab-fantasten ville köpa en mindre bil, såsom när 9-2 och 9-1 efterfrågades, var det till Opel GM tyckte Saabfantasten skulle vända sig. Detsamma om det efterfrågades en större Saab, ansåg GM att bilköparen skulle vända sig till Cadilac och Hummer. Saabs bilmodeller var med andra ord låsta i mitten av GM-familjens utbud. Det skulle inte kunna komma ut någon mindre, eller större, Saab utan att Saab inkräktade på andra GM-modeller, och det ville inte GM. Så när GM’s besked om Saabs nedläggning kom ut i media, och det haglade kommentarer om att det var bara bra att lägga ned Saab, för dom hade aldrig gått med vinst, ville man sätta sig ned med var och en och berätta den riktiga sanningen.

Nog om detta nu och framåt till fredagen den 18:e december 2009. För mig var detta den sista arbetsdagen innan en efterlängtad julledighet skulle komma. Vi hade precis avslutat vår heliga fredagsfika, och 15.00 kommit tillbaka till våra datorer, när en kollega sa till mig.

”- Har du sett? Dom har lagt ned Saab.”

Jag blev alldeles iskall, kunde detta verkligen stämma? På GM’s hemsida kunde man se pressmeddelande efter pressmeddelande om GM-ägda bilmärken som dom lagt ned. Pontiac, Saturn och Saab var några i raden av anrika bilmärken som GM bestämt sig för att lägga ned. På den tiden talades det om att det rådde en överproduktion med 30 % av bilar runtom i världen. Experter sa att det skulle komma att krävas att en, eller ett par, bilmärken går i konkurs för att jämna ut balansen.

När jag fick se pressmeddelandet av GM blev jag helt tom. Skulle bilmärket i mitt hjärta bara läggas ned, inte finnas mer?Klubbens forum blev helt fokuserad på det tragiska pressmeddelandet från GM. Det var vid denna period som General Motors istället börjades kallas för General Murders och Gangsters Motors. Att pressmeddelandet kom dagarna innan julen framkom som ett taktiskt beslut. Berörda människor skulle gå hem på julledigheten och vara arga, men komma tillbaka inte fullt lika upprörda. Istället skulle dom ha samlat tankarna och hämtat krafterna under ledigheten för att ta fram överlevnadsinstinkterna och kunna gå vidare.

Eric ‘ Ervani’ van Nimwegen, en Nederländsk Saab-entusiast, kontaktade mig och sa att dom planerade att hålla i en Saab-konvoj, söndagen den 17:e januari. Tanken var att Saab-entusiaster skulle ge sig ut på de Nederländska vägarna i konvoj och på detta sätt få upp uppmärksamheten världen över för stödet för Saab. Jag bollade med den dåvarande ordföranden i Saab Turbo Club of Sweden, Claes Robertsson, om det Nederländska initiativet, och vi kom fram till att vi skulle haka på detta och göra en egen stödkonvoj.

En stödkonvoj, öppen för alla som ville visa sitt stöd för de anställda inom Saab, och för att visa GM att sälj hellre Saab, än att lägga ned detta anrika bilmärke.Konvojen skulle vi kalla Saab Support Convoy, och även vi skulle genomföra konvojen under söndagen den 17:e januari 2010.

Bild: Dekal som togs fram för att dekorera bilarna i konvojen.

Vi hade gjort upp en slinga ifrån Saab Bilmuseum ut till Saab vid Stallbacka-området. En slinga på nästan 10 km. Vi uppskattade att om vi skulle bli 500 bilar, så skulle den första bilen precis hinna fram till Saab, när den sista precis påbörjat sin konvojkörning, med andra ord 1 mil med Saabar!

Bild: Sträckningen mellan Saab Bilmuseum och Saab.

Budskapet, Save Saab, Sell Saab, börjades även att trummas ut. Vi började att ta fram enklare bilder som var och en kunde skriva ut hemifrån och ta med sig. Skyltar togs fram och delades senare ut inne på museet till konvojens deltagare. Entusiaster ordnade så att dekalerna kunde skaffas och sättas upp i rutorna på våra bilar. Vi la upp löpande information på klubbens forum för att kunna samla viktig information. http://forum.saabturboclub.com/showthread.php/86956-Saab-Support-Convoy-in-Trollhättan-on-Sunday-17th-of-January En tråd som med sina 21 sidor på allvar peppade alla inför den stundande dagen.

Saab-entusiaster tipsade varandra om Saab-låtar att ha i bilen till och under konvojen.

Asha Ali – The Time Is Now
Conny – Saab in your life
David Blumberg – Griffin Up
Hjalle & Heavy – Saab 99
Nina Kinert – Through Your Eyes
Oh Laura – Release Me
Oh Laura – Release me (The Attic Remix)
Sonic surf city – Drivin in my Saab
Tori Amos – The Beekeeper

Ja ni som läser låtlistan ovanför kommer säkert nu ihåg att Svenske Saab-entusiasten David Blumberg gjorde låten Griffin Up. En låt som den 17:e januari spelades på repeat inne på Saab Bilmuseum i väntan på att konvojen skulle dra igång. Samtidigt som planerna för den Svenska konvojen började att ta form, tog jag kontakt med Steven Wade, som på den tiden höll i trådarna i Saabs United. En bloggsida som märkligt nog lyckats att få tag på mer förhandsinformation om kommande Saab-bilar än vad många anställda inom Saab själva visste.

En sida som blev en självklarhet för oss Saab-entusiaster om både vad för modellnyheter som skulle komma, och även förstahands-information om hur situationen långt senare på Saab fortlöpte, med hoppet om att överleva, hotet om nedläggning, på nytt hopp om att överleva och så vidare.

Steven publicerade informationen från oss om att vi tänkte göra en Svensk stödkonvoj, och att vi uppmanade Saab-entusiaster världen över att ansluta till lokala stödkonvojer för att visa vårt stöd för de anställda inom Saab. Spridningen av budskapet om stödkonvojer fortsatte genom att bland annat Claes Robertsson intervjuades i Radio Väst (P4) samt Radio Göteborg (P4). Svenska Dagbladet ringde upp mig och frågade om den då kommande stödkonvojen. Fram till stödkonvojen begav sig hade vi tagit kontakt med flertalet medier.

– Auto Motor and Sport
– Dagens Industri
– Ekot (SR nyheter)
– Göteborgs Posten
– Helsingborgs dagblad
– MSN Motor
– Radio P4 Göteborg
– Radio P4 Jönköping
– Radio P4 Väst
– Realtid.se
– Svenska Dagbladet
– Teknikens Värld
– TTELA
– TV4

Julen 2009 och nyårsfirandet passerades, och snart var dagen kommen.

Söndagen den 17:e januari 2010.

Det var en märklig känsla när jag den morgonen samåkte ifrån Göteborg upp till Trollhättan med Martin Simonsson ifrån Saab Turbo Club of Sweden, och med Mats Kadmark ifrån Svenska SaabKlubben. Tankarna var enormt många. Skulle vi ens bli 500 bilar så att konvojslingan skulle bli fylld? Våra orostankar var förgäves, Istället för förhoppningarna om 500 bilar blev vi uppskattningsvis 3 000 stycken!

Det var ett otroligt härligt kaos i hela Trollhättan den dagen! Samling klockan 11.00 vid Saab Bilmuseum, följt av start av konvojenen vid 13.00. Vid 14.00 skulle konvojen avslutas vid Saab ute vid Stallbacka-området. Det har nog aldrig varit så många personer samtidigt inne på Saab Bilmuseum.

Foto: Mikael Öhrman

Och överallt i området runt museet var bilar parkerade, redo att följa med i den stundande konvojen.

Foto: Mikael Öhrman

Som första-bil i konvojen ställde Trollhättans polis upp med en av deras Saabar. Och självklart stöttade dom genom att hålla skylten Save Saab, Sell Saab i rutan.

Foto: Mikael Öhrman

Konvojen bestod av allt ifrån de allra första producerade Saabarna, ända fram till den då alldeles nysläppta nya 9-5:an.

Foto: Mikael Öhrman

Det var dessutom vissa provbilar som tog plats i konvojen.

Foto: Michael Törnros

Och värmen i denna långa konvoj gick inte att ta miste på, för åkte man Saab cabriolet, då åkte man nedcabbat denna dag.

Foto: Michael Törnros

När konvojens deltagare kommit fram till Trollhättan, valde många att åka omvänd ordning och därmed möta denna underbara konvoj av Saabar.

Foto: Mikael Öhrman

Saabs personalparkering fullkomligt dränktes av Saab-entusiaster från både inom och utanför Sveriges gränser.

Foto: Mikael Öhrman

Det var en otroligt kall vinterdag. Och inte blev det bättre av att det blåste riktigt snålt ute på Stallbacka-området. Men det var oerhört varmt i våra Saab-hjärtan! Ute vid huvudporten på Saab intervjuades ett antal Saab-kändisar. Däribland klubbens dåvarande ordförande Claes Robertsson, och Peter Bäckström ifrån Saab Bilmuseum.

Foto: Michael Törnros

Foto: Michael Törnros

Foto: Michael Törnros

Många tidningar, och andra medier, var som sagt informerade om stödkonvojen. Dansk media var med i konvojen av bland annat Danska Saabfantaster som fanns på plats i Trollhättan. Auto Motor and Sport hade med en reporter i konvojen av deltagare ifrån Stockholm. Teknikens Värld hade med en reporter i konvojen. Tysk media var informerade av en Saabfantast som åkte hela 140 mil för att vara med i Trollhättan.

Nedan ses Claes Robertsson intervjuas av TV4.

Foto: Mikael Öhrman

När dagen var över, kunde vi konstatera att ett 70-tal stödkonvojer hade hållits runt om i världen, och att totalt närmare 10 000 Saab-entusiasters bilar hade deltagit.

Konvojer hade bland annat körts i:

Adelaide, Australien
Atlanta, USA
Bodoe, Norge
Brisbane,  Australien
Brno, Tjeckien
Brookline, USA
Bulgarien
Danmark
Ekaterinburg, Ryssland
England
Estonia
Finland
Frankfurt, Tyskland
Italien
Kansas City, USA
Lettland
Litauen
Malaysia
Melbourne, Australien
Montreal, Kanada
Moskva, Ryssland
Nederländerna, inklusive Belgien
New Mexico, USA
Ningbo, Kina
Peking, Kina
Poland
Prague, Tjeckien
Shanghai, Kina
Slovakien
Slovenien
SoCal, USA
St Petersburg, Ryssland
Stockholm, Sverige
Taiwan, Kina
Tolga, Norge
Trollhättan, Sverige
Umeå, Sverige
Ungern
Vitryssland
Österrike

Fler bilder från träffen finns att beskåda på klubbens forum: http://forum.saabturboclub.com/showthread.php/87533-Bilder-från-Saab-Support-Convoy-2010-01-17-Nya-bilder

Ja tänk va tiden går fort. Redan 10 år sedan detta varma event hölls i våra stora Saabhjärtan, i den mörka och kalla stunden som både Saab och vi Saab-entusiaster då befann oss i. Resan därefter innehåller som ni bekant känner till både en och en annan räddare. Kast mellan hopp och tvivel. Ett företag som går i graven, men ur askan en fabrik som kommit till liv i annan regi, och i annat namn. Oavsett vad som händer framöver, är jag lycklig att jag kan se tillbaka på stödkonvojen med värme i mitt stora Saab-hjärta!

Så stort tack till alla som på ett eller annat sätt var med under söndagen den 17:e januari 2010!

Michael Törnros Ordförande , Saab Turbo Club of Sweden

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer