Våra medlemmar i närbild!

Våra medlemmar i närbild!

Vi skickade ut vår stjärnreporter Stig Holmlund med klubbens absolut lägsta medlemsnummer digitalt för att intervjua några mer eller mindre kända profiler bland våra medlemmar! Beroende på hur uppskattat det blir kan det hända att vi skickar iväg honom på flera uppdrag till en saabnörd nära dig! 🙂


Vi börjar med Rickard Karlsson, en karaktär många av oss känner igen från våra träffar men även från våra forum, där hans projekt och sinne för detaljer brukar kunna sticka ut i en klass för sig! Vem beskriver han sig själv som? Vi frågar!

Jag är en bilintresserad kille från Skaraborg. Utbildade mig till trätekniker och började med att göra egna innerhandtag o en frontgrill i trä. Blev sådär… Har tidigare arbetat med bilar som plåtverkmästare och jobbar nu som reservdelsförsäljare på AD bildelar.

Rickard bor i Tibro kommun “ute på landet” som han själv säger. Första bilen var en 900GL -81 och i den byggdes träinredning och grill etc. Det var gissningsvis där Rickards DIY-känsla för bilar drog igång. Rickards lösningar är oftast kluriga och bygger antingen på nåt hemmasnickrat som byggts helt från grunden eller baserats på nån del som “lånats” från en helt annan bil.

Nästa fråga har vi nog alla olika svar på, vilket både skapar mångfald och förbrödrar, Varför just SAAB?

Det var föräldrarnas fel. Jag tyckte först att det fräckaste som fanns var Ford XR3i men det var alldeles för dyrt.

Vi har väl alla varit med om att det inte riktigt gått som planerat. Var är ditt värsta minne i samband med nån av dina Saabar?

Jag hade köpt en 9-5 Aero 2001 som jag testade att göra det mesta vad gäller att få ut effekt och vid ett tillfälle så spred jag ut motorn i delar i Linköping, dvs kolv o stakar kikade ut genom blocket. Tror att den bilen åt 5 st turboaggregat.

Det bästa minnet då?

2007 åkte vi till Nürburgring och åkte några varv och det var stort. Jag skrev om det i Turboklubbens forum, hette Sagan om Ringen. Många saabfestivaler har etsat sig fast i minnet, vann med min 9-3 cab 2001 ett år och senaste var 2019 när min vinterbil vann pris som finaste ng 9-3.

Rickards hall of fame – Saabar han ägt:

9-5 Viggen – Rickard Karlsson Edition
 • 900 GL -81
 • 900i -87 -byggdes om till T16, lackade om den ljusgul, monterade styrservo och den fick ny inredning.
 • 9-3 Aero -01 köptes ny och såldes senare till min far.
 • 9-5 Aero -01 Där jag monterade ett Viggenpaket som fick justeras en hel del för att passa. Anledningen till Viggenpaketet var att ryktena gick att det skulle komma en 9-5 Viggen och då ville jag bli först. Moddade det mesta på den bilen som senare såldes till en kille i Uppsala men han kraschade bilen efter 1 månad och det blev bara skrot av alltihop.
 • OG9-3 Cab -99 där inredningen syddes om och den trimmades till 450 hk och fick en diesel vxl låda för att klara effekten. Filmer finns på Youtube.
 • NG9-3 -06 V6 SportCombi, när det blev familj o barn behövdes pengarna och då såldes cabben för att köpa en familjebil. För att göra den lite mer personlig så gjorde jag en ny front dvs jag kombinerade en -08 underdel o original -06 överdel.
 • Opel Corsa diesel köptes för ekonomins skull då den skulle användas som pendlarbil. Det var ett misstag så den byttes bort efter 4 månader, köpte då en:
 • OG9-3 Cab -99 som jag hade i 6 månader o sen blev det en:
 • 9-5 SportCombi
 • 9-3 SportCombi
 • NG9-3 Cab -04 vit inköptes 2011. På den har det byggts mycket, facelift till 2008, ny motor, Independence-inredning, lackering o olika fälguppsättningar, bromsar mm. Den har jag inga planer på att sälja ännu.
 • 2015 införskaffades en vinterbil och den skulle inte göras så mycket med men den lackerades i Skye Blue och jag hade 1 månad på mig att fixa till bilen innan Maptun meet. Det blev inte så mycket sömn då. Griffininredning och nya utblås från Mercedes, NG9-5 dörrhandtag och NG9-5 takantenn mm… Ni som var med på saabfestivalen vet vilken bil jag talar om. Bilen såldes därefter till Kaj Tervakoski som har näsa för fina saabar.
 • Köpte därefter en annan 9-3 SC som ny vinterbil men den var repig o ful så jag valde att lacka om bilen i en annan färg än den svarta. Tänkte mig Viggenblå men den färgen är svårlackad då den läggs i 3 lager och beroende på hur tjockt lagret blir så påverkar det nyansen. Hittade därför en annan blå färg Bentley Moroccan Blue. Griffin stötfångarkit och Volvo V50 vinge. Har fått tag på en premiuminredning skinn och har därför målat om alla paneler så de är mörka. Vill att det skall se fabriksgjort ut.
 • Köpte ytterligare en 9-3 SC i höstas, en röd Diesel -11 som jag tänkte ha till alternativ vinterbil men sålde den till en kompis.
 • Senast har jag köpt en Ng 9-5 som också skall fixas till.
Nyförvärvet – Hur länge ska den behöva stå ut med att vara original, tro? 😉

Du har talang för design, färg och har som jag förstått skaffat en speciell symaskin för att kunna sy vadå?

Tanken var att lära sig att sy i skinn, detaljer till inredningen, handtag etc.

Vad är du mest nöjd med för detalj som du fixat på din bil?

Svårt att säga för det är så mycket jag gjort.

Vad är motivationen för dig att pyssla så mycket med dina bilar?

Vill ha lite personlig touch och jag tycker det är roligt.

När du är klar med bilen, behåller du den eller säljer du den för att påbörja ett nytt projekt?

Jag kör den ett tag och sen behöver jag lite nya utmaningar.

Din roligaste eller trevligaste resa med din saab, vart gick den?

Måste nog svara Nürburgring 2007 här igen.

Vart skulle du vilja åka på resa med din bil?

En roadtrip till Sydeuropa vore inte helt fel!

Vi tackar Rickard för frågestunden och avslutar med ett litet galleri på några av hans bilar genom tiderna innan vi går vidare till nästa man till rakning, som råkar vara en tjej!


Då kilar vi raskt vidare och hamnar hyfsat långt ner i landet! Där träffar vi Lena Stridh! Inte heller Lena är nån doldis i klubben. Känner man inte igen Lena så känner man definitivt igen hennes bilar, även om man aldrig sett den förut! Är det en bil som är i originalskick som att den nyss rullat ut från fabriken eller uppgraderad till max med originaltillbehör, ja då är chansen stor att den tillhör Lenas familj!

Mer än att vara en galet putssugen saabentusiast, vem är då Lena igentligen? Här är hennes ord:

En tjej i västra Blekinge som växte upp på -70 & -80 talet och har två stora passioner i livet (utöver familjen) och det är naturen och Saab!

Hennes bilintresse yttrar sig främst i att hon vill hålla sina bilar i riktigt fint skick och älskar att putsa o polera men också att köra på vackra platser. Så vart jobbar och bor Lena?

Jag jobbar på en skola och bor i ett villasamhälle i Mörrum. Har köpt ett fritidshus i södra Småland och började med att bygga ett stort garage för fyra bilar. Trivs så himla bra här att vi klurar på att bygga ett nytt hus i trakten.

Din första bil?

Det var Volvo Amazon för 2.000 kr men SEN blev det en Saab!

Varför fastnade du för Saab?

Min far var övertygad om att Saab var den säkraste och pålitligaste bilen som fanns o körde alltid Saab. Den första Saaben köptes efter att jag träffade min man. Bilen var en vit Saab 99 -84:a.

Med så fina bilar som du har kan det väl aldrig vara något strul eller några problem? Eller?

När min dotter övningskörde en steel grey 9-5 och körde på motorvägen så stannade bilen plötsligt och vi blev stående precis innan det blev en-filigt, det är aldrig roligt att få stopp på snabba vägar! Det var dock ett enkelt fel i och med att det var tändkassetten som gett upp. Har i övrigt aldrig blivit stående så att det inte går att köra bilen!

Bästa Saabrelaterade minnet då?

Saabfestivalen 2017 för det är himla kul att träffa en massa entusiaster under mer än 1 dag. Att jag och min man vann pris med vår sky blue NG9-5 gjorde inte saken sämre! Vi har låtit renovera bilen och monterat ett panoramatak, gjort en massa uppdateringar i form av allt Hirsch som fanns att tillgå förutom pedaler. Exempelvis har läderpanel, programvara, kjolpaket, diffusor och avgassystem hittat dit!

Lenas listor! Vi börjar med avvecklade objekt.

Bildbevis på att bilarna faktiskt används! Putsen kunde ju ha antytt annat!
 • SAAB 900GL -81
 • SAAB 99 vit, -84
 • SAAB 900i 16 mörkröd, -90
 • SAAB Og 9-5 linear sedan steelgrey, -01
 • SAAB ng 9-3 Vector sedan 2.0, svart, -08
 • SAAB ng 9-3 Vector sedan 2.0 silver -03
 • SAAB ng 9-3 Aero cab 2.8 silver, -06
 • SAAB Og 9-5 Aero kombi 2.3 midnightblue, -02
 • SAAB 9-3X Ttid Glacier silver -10
 • SAAB ng 9-3 Vector sedan 2.0 svart, -08
 • SAAB ng 9-3 Aero sedan 2.0 svart, -03
 • SAAB ng 9-3 Aero sedan 2.0 röd, -05
 • SAAB ng 9-3 Vector sedan Ttid svart, -10
 • SAAB 9-7X Aero svart -08
 • SAAB 9000 cs 2.3 mörkblå -96
 • SAAB 9000 cd mörkblå -90

Sen kommer nuvarande samlingen!

 • SAAB ng 9-5 Aero Biopower 2.0 vit, -11
 • SAAB ng 9-5 Aero Xwd 2.8 Sky blue, -10
 • SAAB ng 9-3 (9-3X) Aero Xwd 2.8 vit, -10
 • SAAB ng 9-3X Griffin 2.0 röd, -12
 • SAAB ng 9-3 Aero cab 2.8, vit -08

Berätta lite om Saabarna ni har nu.

Vi har en NG9-5 Sky blue Aero xwd 2010 och vit ng 9-5 Aero Biopower 2.0… Fick titta på en provbil o bokade en sådan så fort det gick att beställa. Min man tog en sådan som leasingbil och tänkte sedan köpa loss den efter tre år men det blev inte så, det köptes istället en 9-3 V6 Cab av Kaj Tervakoski.

Verkar vara en person vi får prata med, den där Kaj…

Den vita ng 9-5 vi tidigare haft som leasingbil köpte vi senare tillbaka. Som vinterbil har vi en 9-3 X xwd Griffin röd fullutrustad 2012 och en vit 9-3 Aero V6 SC 2010 som först byggdes om till en Griffin, sänktes men byggdes senare om till en X för att bättre kunna fungera som en dragbil till en sportfiskebåt.

Nån favorit?

Jag ÄLSKAR min ng 9-3 V6 Cab 2008 som Kaj Tervakoski byggt i ordning som Independence-modell 2012, fast vit. Åkte till Trollhättan och tittade på den och föll direkt. Planerna för framtiden är att ta vara på våra bilar och hålla dem i bästa tänkbara skick, för de fem Saabar vi har nu kommer vi att behålla så länge de rullar!

Vart skulle du vilja åka på resa med din bil.

Norge för vi gillar naturen.

Vi tackar även Lena för stunden och de fina bilderna! Det är verkligen värt att se dessa bilar i verkligheten, så har du möjlighet att ta dig till nån av STCS-träffarna kan jag varmt rekommendera att komma dit. Lena och hennes man brukar rulla in i valfri oförskämt vältvättad och välskött bil!

Vi avslutar även denna intervju med en rejäl skvätt bilder på finfina bilar!

Med de bilderna tackar vi för oss! Hoppas att omständigheterna tål att vi ses på en STCS-träff framåt vårkanten!

God Hjul & Gott Nytt År!

Text av Samuel Flodeby och Stig Holmlund

Foton från Rickard och Lena respektive.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer